Darbas šalia robotų

Darbas šalia robotų

Šiaulių regioninis karjeros centras pakvietė Joniškio rajono Žagarės gimnazistus susipažinti su įmone UAB „Nord Robotics“ įsikūrusia Šiauliuose.

Tai japonų kompanijos FANUC atstovė Lietuvoje, įgyvendinanti robotizacijos projektus nuo idėjos iki galutinio produkto.

Įmonėje dirba įvairių profesijų atstovai prisidedantys prie robotų gimimo, programavimo, testavimo bei priežiūros: projektuotojai-konstruktoriai, robotinių sistemų surinkėjai, produkcijos vadybininkai, inžinieriai.

Pažintinio vizito metu mokiniai susipažino su įmonės gamybos bei bandymų laboratorijomis bei šiuo metu konstruojama robotizuota produkcijos nukrovimo linija. Įmonės atstovas nuodugniai pristatė automatizavimo ir robotizavimo naudas, su mokiniais aptarė kuo skiriasi kvalifikuotų darbuotojų paieška, samdymas, įdarbinimas ir roboto įdarbinimas, pristatė kokios šiuo metu robotizacijos vystymosi tendencijos Lietuvoje ir Europoje, kokių darbuotojų tikėtina reiks šiai pramonės sričiai ateityje.

Gimnazistus ypač sudomino įmonės sukurta ir pastatyta autonominė robotinė medicinos tyrimų testavimo laboratorija, kuri gali veikti be žmogaus įsikišimo. Sistema atlieka tris pagrindines funkcijas: paima žmogaus mėginį, jį ištiria ir išsiunčia rezultatus. Laboratorija apjungia daug prietaisų į vieną bendrą sistemą: robotas pats geba keisti įrankius, nusimesti pipečių antgalius, paimti reikiamą kiekį mėginio, įdėti mėginius į skirtingus testavimo aparatus, nuskaityti ir išsiųsti rezultatus, sukurti vartotojo sąsają ir kt. Šis testavimo modelis ne tik sumažina žmogaus darbo krūvį, bet ir padeda išspręsti žmogiškųjų klaidų galimybę.

Mokiniai turėjo galimybę praktiškai pabandyti valdyti vieną iš įmonėje esančių pramoninių robotų ir nustebę dalijosi įspūdžiais, kaip sėkmingai pritaiko algoritmus iš fizikos, matematikos, geometrijos, o per vizito ir patirties aptarimą su karjeros specialiste, prisipažino, kad apsilankymas įmonėje paskatino pagalvoti apie darbą robotizacijos sferoje. 

Sudomino?

Užsuk į regioninį karjeros centrą Šiauliuose ir aptark galimybę išbandyti pasirinktą profesiją realioje aplinkoje arba rašyk elektroninį laišką veiklinimo ir partnerysčių koordinatorei Kristinai: Kristina.Jonaitiene@uzt.lt