Minkštieji įgūdžiai užtikrins Jūsų sėkmę karjeroje

Minkštieji įgūdžiai užtikrins Jūsų sėkmę karjeroje

Atvykę į darbo pokalbį tikrai išgirsite klausimą „kokių įgūdžių turite?“ Apie visą tai ir dar daugiau Tauragės Versmės gimnazistai sužinojo susitikime su Tauragės regioninio karjeros centro konsultante Ieva.

Ieva moksleiviams papasakojo, kad įgūdžiai yra skirstomi į minkštuosius ir kietuosius.

Kietieji – tai kiekvienai profesijai reikalingi techniniai įgūdžiai, kurie įgyjami jau mokykloje. Užsienio kalba, matematiniai gebėjimai, programavimo kalbos išmanymas ir panašūs dalykai kuria profesinius įgūdžius.

Minkštaisiais įgūdžiais vaidinami „žmogiškieji“ – tai asmeninių savybių ir gebėjimų rinkinys, padedantis efektyviai bendrauti, bendradarbiauti profesinėje aplinkoje. Gebėjimas dirbti komandoje, lyderystė, laiko planavimas, atsakomybė bei empatija, konfliktų sprendimas sustiprina kiekvieno darbuotojo kompetencijas.

Per gana trumpą darbo pokalbio laiką darbdavys vertina, ar būsimas darbuotojas pritaps prie kolektyvo, ar sklandžiai įsilies į jį. Ir įvertins ne tik žodžius, parašytus CV.

Besikeičiančioje technologijų eroje svarbu ne tik atlikti konkrečią užduotį, pritaikyti technines ir specifines žinias, bet ir būti kūrybišku, empatišku, lanksčiu. Taigi, „minkštieji įgūdžiai“ įgis vis didesnę reikšmę.

Konsultantė Ieva moksleiviams pateikė patarimų, kaip patobulinti svarbiausius įgūdžius.

  • Norite išmokti kokybiško bendravimo – praktikuokite aktyvų klausymąsi.
  • Ugdykite empatiją ir emocinį intelektą, stengdamiesi suprasti kitus ir užmegzti su kolegomis tvirtą ryšį.
  • Stenkitės sutelkti dėmesį į pasitikėjimo savimi kūrimą, tobulinkite konfliktų sprendimą, praktikuokitės kalbėti viešai.
  • Norint išsiugdyti naujus įgūdžius, reikia nuolatinių pastangų, praktikos, nes kuo dažniau tai darysime, tuo bus lengviau visa tai įsisavinti.
  • Lavinti minkštuosius įgūdžius gali būti nelengva, tačiau pozityviai nusiteikę juos tikrai pasieksite.